Twórcą tej diety jest lekarz francuskiego pochodzenia Michael Montignac. Uważa on, że tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Według niego nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać dużą uwagę na zawartość węglowodanów w produktach Na potrzebę swojej teorii stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Indeks ten oznacza nic innego jak zdolność do podwyższenia poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest więc tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt. Twórca tej diety dzieli węglowodany na te "dobre" (o niskim IG) i na "złe" (o wysokim IG). Dobre węglowodany nie podnoszą poziomu cukru we krwi - przykłady produktów to czyli zboża nieoczyszczone, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe oraz większość warzyw i owoców. Natomiast złe węglowodany powodują silny wzrost poziomu glukozy we krwi, np. cukier, mąka, biały ryż, ziemniaki, kukurydza. Główne założenia diety Montignaca są bardzo proste - powinno się komponować posiłki z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Wynika to z faktu, że produkty ze złymi węglowodanami powodują wzrost apetytu i chomikowanie zapasów. Jedzenie produktów o małej zawartości złych węglowodanów hamuje tycie (a wręcz powoduje chudnięcie), więc menu powinno bazować właśnie na nich.
W wyniku stosowania Diety Montignaca chudniemy wolniej, ale w przyjemny sposób. Nie ma ty głodówek, jadłospis jest raczej urozmaicony a czasami można sobie nawet pozwolić na kieliszek czerwonego wina. Przy planowaniu tej diety, trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem glikemicznym.
Przykładowy jadłospis
Dzień I Śniadanie: Sok pomarańczowy, kiwi, kanapka z chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata, herbata Obiad: Cielęcina duszona z warzywami, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru Kolacja: Bigos z kurczaka, sok z marchwi
Dzień II Śniadanie: Sok grejpfrutowy, chleb pełnoziarnisty z niskosłodzonym dżemem i chudym białym serem, herbata ziołowa, gotowane jabłko Obiad: Gotowana pierś kurczka, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru, herbata Kolacja: Ryba duszona w warzywach, jogurt naturalny bez cukru
Dzień III Śniadanie: Sok jabłkowy, pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem 0% Obiad: Zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym bez zasmażki Kolacja: Kanapki z łososiem wędzonym, sałata
Dzień IV Śniadanie: Sok pomarańczowy, kiwi, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor Obiad: Zupa neapolitańska, ciemny ryż z sosem pieczarkowym na odtłuszczonej śmietanie, ogórki kiszone Kolacja: Zupa krem z brokułów, pasta z wędzonej makreli pomidor, ogórek
Dzień V Śniadanie: Sok z cytryny, maliny, jajecznica z 1/2 łyżki oliwy z cebulą, pomidorem i papryką Obiad: Rosół na skrzydełkach bez makaronu, pureé z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej Kolacja: Biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt Dzień VI Śniadanie: Sok owocowy bez cukru, jabłko, płatki owsiane i otręby pszenne z jogurtem i białym serem Obiad: Łosoś gotowany na parze z warzywami, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny Kolacja: Zupa jarzynowa bez marchwi, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt odtłuszczony
Dzień VII Śniadanie: Kiwi, maliny, truskawki, morele, odtłuszczony jogurt, kawa z mlekiem Obiad: Papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi Kolacja: Kalafior gotowany posypany świeżym koprem Uwaga: Soki owocowe i owoce zawsze jedz na czczo, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem, a godzinę przed obiadem i kolacją lub trzy godziny po posiłku .
Przy stosowaniu tej diety pomocna jest: Tabela indeksów glikemicznych produktów żywnościowych.
|